အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု Cornell University မွ ထုတ္ျပန္တဲ့ သုေသတန ျပဳလုပ္မွု ရလဒ္ ျဖစ္ပါတယ္။ မ်က္လံုးမွာ ပါဝင္တဲ့ retina အလႊာဟာ အလင္းေရာင္ ကို ခံစား တု႔ံျပန္ႏိုင္တဲ့ ဆဲလ္ေပါင္း သန္းခ်ီနဲ႔ ဖြဲ႔စည္း ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေအာက္ဆီဂ်င္ ဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ radical လို႔ေခၚတဲ့ unpaired electron မ်ား ထြက္ရွိျခင္း ေၾကာင့္ မ်က္လံုး အျမင္အာ ရံုကို ခ်ိဳ႕တဲ့ေစျပီး အခ်ိန္ ၾကာလာတဲ့ အတူ ကန္းသြား ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ဒီအတြက္ ေကာ္ဖီမွာ ပါဝင္တဲ့ antioxidant တစ္မ်ိဳးဟာ ေအာက္ဆီဂ်င္ ဓာတ္ တိုးေစျပီး radical ေတြကို ဖယ္ရွားေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသဆံုးသြားတဲ့ retina က အလင္းဆဲလ္ေတြကို ျပန္လည္အစားထိုး မယ့္ ဆဲလ္ေတြ ေမြးဖြား ေပးေစျပီး အျမင္ တိုးတက္လာေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီေတာ့ ေကာ္ဖီကို ပံုမွန္ ေသာက္သံုး သူေတြဟာ ေသာက္သံုးေလ့ မရွိသူမ်ား နဲ႔ စာရင္ အျမင္အာရံု ပိုေကာင္းျပီး မ်က္လံုးကန္း ႏိုင္ေခ် နည္းေၾကာင္း သိရ ပါတယ္ဒ။
.
Ref: syracuse.com
No comments:
Post a Comment