ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး ျမန္မာႏွစ္သစ္မွာ မဂၤလာအေပါင္းနဲ႕
ျပည့္စံုၾကပါေစလုိ႕ ကၽြန္မတုိ႕ ေမတၱာရပ္၀န္း မီးဖုိေဆာင္မွ
၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားအားလံုးက ဆုမြန္ေကာင္းေခၽြပါတယ္ေနာ္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕
ေမာင္နွမေတြကုိ ပဲလိပ္ျပာႏွပ္ေလး ခ်က္ေကၽြးပါရေစဦးေနာ္။
ကၽြန္မတုိ႕ ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြက ပဲႏွပ္ဆုိရင္ သိပ္ၾကိဳက္တတ္ၾကပါတယ္။ သတ္သတ္
လြတ္စားသံုးတဲ့အခါမွာ ကုလားပဲႏွပ္၊ ပဲၾကီးႏွပ္၊ ပဲလိပ္ျပာႏွပ္ စသည္ျဖင့္
ပဲမ်ဳိးစံုကုိ ႏွပ္ျပီး စိတ္ၾကိဳက္ ခ်က္ျပဳတ္စားတတ္ၾကပါတယ္ေနာ္။
ကၽြန္မ
ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ ပဲဆုိရင္ သိပ္မုန္းတာပဲ၊ အထူးသျဖင့္ ပဲႏွပ္ကုိေပါ့၊
ေနာက္ျပီး အိမ္မွာ ထမင္းဟင္းခ်က္ရင္ ျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထရွိတာေလးကေလ
ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ ေၾကာ္တဲ့ေန႕၊ ပဲႏွပ္တဲ့ေန႕၊ ပဲဟင္းခ်က္တဲ့ေန႕ေတြဆုိရင္ေလ
ထမင္းခ်က္တာ အလုိလုိေနရင္း ေပ်ာ့သြားတတ္ေတာ့ ထမင္းေပ်ာ့ေပ်ာ့နဲ႕
ပဲႏွပ္အတြဲကုိ ဘယ္လုိမွ စားလုိ႕မတတ္ခဲ့ပါဘူး။
ဒါေပမယ့္ေလ
ေရဆင္းစုိက္ပ်ဳိးေရးတကၠသုိလ္မွာ ေက်ာင္းတက္ရေတာ့ ပဲမၾကိဳက္ တတ္တဲ့
ကၽြန္မဟာ ထမင္းမာသည္ျဖစ္ေစ၊ ေပ်ာ့သည္ျဖစ္ေစ အေဆာင္ကေကၽြးတဲ့ ပဲဟင္း မပါရင္
မစားတတ္ေတာ့တဲ့အထိကုိ ျဖစ္သြားပါေတာ့တယ္။
ေန႕တုိင္း
အေဆာင္က ေကၽြးတဲ့ ပဲဟင္းေတြစားျပီး လူကုိယ္လံုးကလည္း ၀ျဖီးလာ လုိက္တာ
အတန္းၾကီး အစ္ကုိ၊ အစ္မမ်ားက ကၽြန္မ လမ္းေလွ်ာက္လာရင္ စည္းပုိင္းၾကီး
လိမ့္လာတယ္လုိ႕ ခ်စ္စႏုိးနဲ႕ ေနာက္ၾကပါတယ္။ ကၽြန္မ စိတ္မဆုိးခဲ့ပါဘူး၊
တကယ္လည္း ၀လံုးျပီး Visit Myanmar Year ဖုိး၀ရုပ္လုိ ျဖစ္ေနေတာ့တာေလ။
ပထမႏွစ္၀က္
ေက်ာင္းပိတ္လုိ႕ အိမ္လည္း ျပန္ေရာ အိမ္က လူေတြက ကၽြန္မကုိ ရုတ္တရက္
မမွတ္မိဘဲ ေၾကာင္ၾကည့္ေနၾကပါတယ္၊ ျပီးေတာ့မွ ဟယ္ ႕ ႕ ႕ ေက်ာင္းသြား တက္တဲ့
ေျခာက္လအတြင္းမွာ ပဲေဖာ ေဖာျပီး ျပန္လာတယ္ဆုိျပီး ၀ုိင္းေနာက္ၾကပါတယ္။
ကၽြန္မအစ္ကုိကေတာ့ ကၽြန္မကုိ ၀ပုတစ္တုိ ဒစၥကုိလုိ႕ ကၽြန္မ
မခံခ်ိမခံသာျဖစ္ေအာင္ ေနာက္ပါတယ္။ အဲ့ဒါ ပဲၾကိဳက္ခင္ျဖစ္ခဲ့ရတဲ့ ကၽြန္မရဲ႕
ဇာတ္လမ္းေလးေပါ့ေလ။
ပဲလိပ္ျပာႏွပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပဲလိပ္ျပာ၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ဆီနဲ႕ နႏြင္းမႈန္႕
အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ပဲလိပ္ျပာအစုိကုိ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး ေရစိမ္ေပးထားပါတယ္ေနာ္။
တကယ္လုိ႕ ပဲလိပ္ျပာအစုိကုိ ၀ယ္လုိမရဘူးဆုိရင္ ပဲလိပ္ျပာေစ့ကုိ
ေရေႏြးၾကက္သီးေႏြးနဲ႕ တစ္ညသိပ္စိမ္ေပးရပါမယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ေနာက္ေန႕မွာ
အဲ့ဒီေရေတြကုိ လွယ္ပစ္ျပီး ေနာက္ထပ္ ေရေႏြးၾကက္သီးေႏြးနဲ႕ တစ္ရက္
ထပ္စိမ္ေပးပါေနာ္။ ပဲလိပ္ျပာအခြံေလးေတြ ပြလာျပီဆုိရင္ေတာ့
ေရနဲ႕သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။ ပဲလိပ္ျပာက ခ်က္တဲ့အခါ
အခြံမသင္ဘဲ ခ်က္စားရတာ ပုိစားေကာင္းလွပါတယ္။ အခြံပါ ပါတဲ့အတြက္ ပဲေစ့ေတြက
ကြာထြက္သြားတာမ်ဳိးမရွိဘဲ ႏွပ္လုိက္တဲ့အခါ ပဲေစ့ေလးေတြက
ေစးေစးပုိင္ပုိင္နဲ႕ အိအိေထြးေထြးေလးမုိ႕ စားရတာ အရသာရွိလွပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္နီအခ်ဳိ႕ကုိ
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ ခပ္ပါးပါးေလး လွီးေပးထားပါေနာ္။
က်န္တဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ ညက္ေအာင္ ေထာင္းေပးထားပါေနာ္။
ဆူးပုပ္ရြက္ႏုေလးေတြကုိလည္း အခုိင္လုိက္ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး
အရြက္ေလးေတြ ေခၽြေပးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊
ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ခပ္၊ ျပီးေတာ့ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ
ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ ရလာျပီဆုိရင္ေတာ့
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ဖတ္ေလးေတြကုိ ဆယ္ယူျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ေပးထားပါေနာ္။
ျပီးရင္ေတာ့
ဒယ္အုိးတစ္လံုးထဲကုိ ပဲလိပ္ျပာရယ္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီရယ္၊
နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ ဆီတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး အားလံုး သမေအာင္
ေရာေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ေရကုိ လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးထည့္ျပီး
မီးဖုိေပၚတင္၊ ဒယ္အုိး အဖုံးအုပ္၊ မီးအားပံုမွန္နဲ႕ စျပီး ႏွပ္ေပးပါေနာ္။
ပထမတစ္ရည္ခမ္းသြားျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေတြလည္း ေပ်ာက္သြားပါ
လိမ့္မယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ပဲေတြကုိ အထက္ေအာက္ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊ၊ ဟင္းအုိးထဲကုိ
ေရ လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးထည့္၊ ဒယ္အုိးအဖံုးအုပ္ျပီး
မီးအသင့္တင့္နဲ႕ တည္ေပးပါေနာ္။ ဒီတစ္ရည္ခမ္းရင္ ပဲေတြ သမေအာင္ ေမႊေပး၊
ေရေနာက္တစ္ခြက္ထပ္ထည့္၊ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕တည္၊ အဲ့ဒီလုိနဲ႕ ပဲႏူးတဲ့အထိ
တည္ေပးပါေနာ္။ ပဲႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ သန္႕စင္ေခၽြျဖတ္ထားတဲ့
ဆူးပုပ္ရြက္ႏုေလး ေတြကုိ အုပ္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာေမႊလုိက္တယ္ဆုိရင္ပဲ
ဆူးပုပ္ရြက္နဲ႕ သင္းသင္းေလး နဲ႕ ပဲလိပ္ျပာႏွပ္
အိအိေထြးေထြးေစးေစးပုိင္ပုိင္ေလးကုိ ရမွာပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ စားပြဲ
ျပင္တဲ့အခါ ပဲႏွပ္အေပၚကေန ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးျဖဴးထည့္ျပီး
သံုးေဆာင္လုိက္ရမယ္ဆုိရင္ ေတာ့ နတ္သုဒ္ဓာတမွ် ရသာထူးကဲလွတာကုိ လွ်ာဖ်ားက
အရသာခံမိမွာ အေသအခ်ာပါေနာ္။
လုိက္ဖက္တဲ့ ဟင္းေလးေတြကေတာ့ ငရုပ္သီးဆားေထာင္း/ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ ေလးရယ္၊
ျမင္းခြာရြက္သုပ္ သုိ႕မဟုတ္ မုန္လာဥပုိးတီသုပ္၊ ၾကက္သား/ဆိတ္သား/
အမဲသားဟင္းတုိ႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။
လုလု
No comments:
Post a Comment