မင္းကြတ္ပင္ကို ပဲခူးတုိင္းေဒသႀကီး၊ တနသၤာရီတိုင္းေဒသႀကီး၊ ကရင္ျပည္နယ္
နဲ႔မြန္ျပည္နယ္ေတြမွာ စိုက္ပ်ဳိးပင္အျဖစ္အမ်ားဆံုးေတြ႕ရွိရပါတယ္။ မင္းကြတ္
တစ္ပင္လံုး ေဆးဖက္ဝင္ေပမယ့္ ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးဝါးမ်ား
ေဖာ္စပ္အသံုးျပဳရာမွာေတာ့ မင္းကြတ္သီးရဲ႕အခြံတစ္မ်ဳိးတည္းကိုသာ
ေဆးဝါးေဖာ္စပ္ရာမွာ
အမ်ားဆံုးအသံုးျပဳၾကပါတယ္။
ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးပညာအရမင္းကြတ္ သီးခြံရဲ႕ အရသာဟာ ''ေအးဖန္''အရသာ
ရွိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ဆီး၊ဝမ္း၊ေသြး၊ ေလ ကိုခ်ဳပ္ေစတဲ့အာနိသင္မ်ားရွိၿပီး
အထူး သျဖင့္ ဝမ္းနဲ႔ေသြးကိုခ်ဳပ္ေစပါတယ္။
မင္းကြတ္သီးခြံကိုဝမ္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ၊
ကာလဝမ္းေရာဂါ၊ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါနဲ႔ ေသြးဝမ္းေရာဂါေတြကို သက္သာေပ်ာက္
ကင္းေစပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီး မီးယပ္ ေရာဂါနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး မီးယပ္ေသြး လြန္ေရာဂါ
နဲ႔မီးယပ္ျဖဴဆင္းေရာဂါေတြကိုလည္း ထိ ေရာက္စြာ
သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။မင္းကြတ္သီးခြံဟာ ဝမ္းနဲ႔ပတ္သက္ တဲ့ေရာဂါ၊
အမ်ဳိးသမီး မီးယပ္နဲ႔ပတ္သက္ တဲ့ေရာဂါေတြအျပင္ဆီးနဲ႔ပတ္သက္ တဲ့ေရာဂါ
ေတြျဖစ္တဲ့ ဆီးလြန္ေရာဂါ၊ ဆီးလြန္ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါ၊ အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္
တဲ့အမ်ဳိးသား မ်ားမွာအျဖစ္မ်ားတဲ့ ဆီးသြားရင္းဆီးက်န္ တာတို႔၊
ညစဥ္ညတိုင္းဆီးမၾကာခဏသြား ေနရေတာ့တို႔ စတဲ့ေရာဂါေတြကို လည္း
ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ သြားဖံုးေရာင္တာ၊ သြားနဲ႔တာ၊ သြား နာတာ၊ ေရစီးကမ္းၿပိဳ
ဒႏၲစိုနာေရာဂါ စတဲ့ သြားႏွင့္ခံတြင္းေရာဂါေတြတင္မက အေရ
ျပားနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ ေပြး၊ ဝဲ၊ဝက္ျခံ၊ေနေလာင္ကြက္၊
အင္ပ်ဥ္ထျခင္း ေတြကိုပါ ထိေရာက္စြာသက္သာေပ်ာက္ ကင္းေစပါတယ္။
မင္းကြတ္သီးခြံနဲ႔ပတ္သက္ၿပီးသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္တဲ့ေရာဂါလကၡဏာေတြ
အေၾကာင္းကိုသိရွိၿပီးရင္ေတာ့ေရာဂါတစ္မ်ဳိး ခ်င္းစီအလိုက္အသံုးျပဳရမယ့္
အသံုးျပဳပံု နည္းစနစ္မ်ားအေၾကာင္းကိုလည္းကြၽန္ေတာ္ ဆက္လက္ၿပီး
တင္ျပေပးခ်င္ပါတယ္။ ပထမဆံုးအေနနဲ႔ ဝမ္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့
ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ၊ ကာလဝမ္းေရာဂါ၊ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ ေသြး
ဝမ္းေရာဂါေတြအတြက္ဆိုရင္ မင္းကြတ္ သီးခြံျပဳတ္ရည္ကိုတစ္ခါေသာက္ လက္ဖက္
ရည္အၾကမ္းပန္းကန္တစ္ဝက္ေလာက္ကို ၁ဝမိနစ္ျခား ငါးႀကိမ္ဆက္တိုက္ေသာက္
ေပးရပါမယ္။ ဝမ္းပိတ္သြားရင္ေတာ့ မင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္စရာ
မလိုေတာ့ပါဘူး။ ခႏၶာကိုယ္မွာဝမ္းေတြ သြားထားတဲ့အတြက္ဝမ္းနဲ႔အတူခႏၶာကိုယ္
မွာဆံုး႐ႈံး ထားတဲ့ အရည္ဓာတ္မ်ားကို ျပန္ လည္ျဖည့္တင္းေပးတဲ့အေနနဲ႔ ဓာတ္ဆား
ရည္ကိုသာ ဆက္လက္ၿပီးေသာက္သံုးသင့္ ပါတယ္။ ဝမ္းနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အသံုးျပဳပံု
နည္း စနစ္မ်ားကိုသိရွိၿပီးရင္ေတာ့ ေနာက္ထပ္ အမ်ဳိးသမီးေရာဂါေတြျဖစ္ တဲ့
မီးယပ္ေသြး လြန္ေရာဂါ၊ မီးယပ္ျဖဴဆင္းတဲ့ေရာဂါ၊ ဆီးနဲ႕ေရာဂါပတ္သက္တဲ့
ဆီးလြန္ေရာဂါ၊ ဆီးလြန္ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ဆီးသြားၿပီးဆီးက်န္
တာစတဲ့ေရာဂါေတြအတြက္ဆိုရင္ေတာ့မင္း ကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ကို တစ္ခါေသာက္
လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္ဝက္ကို နံနက္ ၈နာရီမွာတစ္ႀကိမ္၊ မြန္းတည့္ ၁၂
နာရီမွာတစ္ႀကိမ္၊ညေန ၄နာရီတစ္ႀကိမ္၊ ည ၈နာရီတစ္ႀကိမ္ စုစုေပါင္းတစ္ေန႔ကို
ေလးႀကိမ္ ခုနစ္ရက္တိတိေသာက္သံုးေပး ရပါမယ္။ ခုနစ္ရက္မတုိင္ခင္ေရာဂါေပ်ာက္
ကင္းသြားရင္ေတာ့ မင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ ရည္ကိုဆက္ၿပီးေသာက္စရာ
မလုိေတာ့ပါဘူး။မင္းကြတ္သီးခြံ ငါးက်ပ္သား၊ တမာ ေခါက္ငါးက်ပ္သား၊ မာလကာေခါက္
ငါး က်ပ္သား၊ေလးညႇင္းပြင့္ ၁ဝပြင့္ စတဲ့ေဆး
ပစၥည္းေတြကိုေရတစ္ပိႆာေရာၿပီးတစ္ဝက္ က်ေအာင္က်ဳိေပးရပါမယ္။ ရရွိလာ တဲ့ေဆး
ျပဳတ္ရည္ကိုမၾကခဏငံုေထြးေပးျခင္းျဖင့္ ကြၽန္ေတာ္ေစာေစာက
တင္ျပေပးသြားတဲ့သြား နဲ႕ခံတြင္းဆိုင္ရာေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ သြားဖံုး ေရာင္တာ၊
သြားနာတာ၊ေရစီးကမ္္းၿပိဳဒႏၲစိုနာ ေရာဂါေတြ သက္သာေပ်ာက္ကင္း႐ံုမွ်မက
ခံတြင္းအနံ႔မေကာင္းသူေတြပါ ခံတြင္းအနံ႔ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
အနာေပါက္ေရာဂါမ်ားမွာေတာ့ မင္း ကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ကို ဖန္ေဆးရည္အျဖစ္
အသံုးျပဳရပါမယ္။ အနာအို၊ အနာေဟာင္း၊ အနာေဆးေတြကိုမင္းကြတ္သီး ခြံျပဳတ္ ရည္
နဲ႕ဖန္ရည္ေဆးေပးျခင္းအားျဖင့္ အနာမွ မေကာင္းတဲ့အညစ္ အေၾကးေတြ သန္႔စင္႐ံု
တင္သာမက အနာအသားႏုတက္ေစၿပီး ျမန္ျမန္ အနာက်က္ေစပါတယ္။ အနာလည္း
က်ဳံ႕ေစပါတယ္။ ေသြးယုိေနတဲ့ အျပင္လိပ္ ေခါင္းေရာဂါရွင္ေတြလည္း
မင္းကြတ္သီးခြံ ျပဳတ္ရည္ထဲေက်ာက္ခ်ဥ္ အနည္းငယ္ထည့္ ၿပီး
ဖန္ထိုင္ေပးျခင္းျဖစ္လည္း သက္သာ ေစပါတယ္။
ေပြး၊ဝဲ၊ဝက္ျခံ၊ေနေလာင္ကြက္၊အင္ပ်ဥ္
ထတာတို႕ဆိုရင္ေတာ့ မင္းကြတ္သီးခံြကို သနပ္ခါးနဲ႕ေရာေသြးၿပီး
လိမ္းေပးရမွာျဖစ္ ပါတယ္။ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန တုိင္း
ရင္းေဆးပညာဦးစီးဌာန၏ေအာက္မွာရွိတဲ့ အစိုးရတုိင္းရင္းေဆး႐ံု၊ ေဆးခန္းေတြမွာ
အသံုးျပဳေနတဲ့ တုိင္းရင္းေဆးအမွတ္ (၂၂) ေအးပိတ္ေဆးဟာဆိုရင္
မင္းကြတ္သီးခံြနဲ႔ အတူအျခားေဆးဖတ္ဝင္ ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ တလည္းသီးခြံ၊
မန္က်ည္းေစ့ခြံ၊ ဆီးျဖဴ သီးေျခာက္ ၊ၾကဇုသီး ၊ေဆးေျခာက္၊ ဆား
မီးဖုတ္တို႕နဲ႔ေဖာ္စပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။မင္းကြတ္သီးခံြကို
ကြၽန္ေတာ္တို႔ျမန္မာ့ တိုင္းရင္းေဆးတြင္သာမက ကမၻာမွာပါ မင္းကြတ္သီး
ခြံကိုေဆးဝါးအေနနဲ႔ အသံုးျပဳ ၾကပါတယ္။ ႏုိင္ငံတကာက်န္းမာေရး ဂ်ာနယ္၊
မဂၢဇင္း၊အင္တာနက္သတင္းေတြ မွာလည္း မင္းကြတ္သီးခြံနဲ႔ ပတ္သက္ ၿပီး ေဆးဝါး
အျဖစ္အသံုးျပဳပံုမ်ားကိုသုေတ သနစာတမ္းမ်ား၊ သိပၸံနည္းက် ဓာတ္ခြဲစမ္း
သပ္မႈအေျဖမ်ားျဖင့္ စံုလင္စြာေဖာ္ျပထား တာကုိေလ့လာေတြ႕ရိွ ရပါတယ္။ ကေနဒါ၊
အေမရိကစတဲ့ အေနာက္ႏိုင္ငံေတြ အိႏၵိယ၊
တ႐ုတ္၊ထုိင္း၊စင္ကာပူ၊ဗီယက္နမ္၊ဖိလစ္ပိုင္ စတဲ့အာရွႏုိင္ငံေတြ
မွာလည္းမင္းကြတ္သီးခြံ ကို ႐ိုးရာတုိင္းရင္းေဆးဝါးအေနျဖင့္ တြင္
တြင္က်ယ္က်ယ္အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ မင္းကြတ္သီးခံြကို သိပၸံနည္းက်ဓာတ္
ခြဲစမ္းသပ္မႈအေျဖေတြအရဆိုရင္ ''Antioxidant'' လို႕ေခၚတဲ့ဓာတ္တိုးပယ္ဖ်က္
မႈစြမ္းရည္ရွိတဲ့ဓာတုျဒပ္ေပါင္းအမ်ဳိးအစား ၂ဝဝေက်ာ္နဲ႔ အဆီဓာတ္၊
ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကဆီဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္၊ဗီတာမင္မ်ဳိးစံုနဲ႔ အျခားအမည္မေဖာ္ႏုိင္
တဲ့ျဒပ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပါဝင္ဖြဲ႕စည္းထားတဲ့အတြက္ အစာေၾက ေဆး၊ အာ႐ံုေၾကာ
အားေဆး ၊ ဝမ္းပိတ္ေဆး၊ ႏွလံုးေရာဂါကုေဆး၊ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ ေဆး၊ သန္ခ်ေဆး၊
ကင္ဆာေရာဂါကုေဆး၊ အဆီက်ေဆး၊စိတ္ၿငိမ္ေဆး၊ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ
ေရာဂါကုေဆးဝါးမ်ားေဖာ္စပ္ရာမွာအသံုး ျပဳၾကပါတယ္။
မင္းကြတ္သီးခြံနဲ႕ပတ္သက္ၿပီးသုေတသန စာတမ္းမ်ားမွာေတာ့ မင္းကြတ္သီးခံြျပဳတ္
ရည္ဟာ- - ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကိုခုခံကာကြယ္ေပး ျခင္း။ -
အဖုအက်ိတ္ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုလည္း ခုခံကာကြယ္ႏုိင္ေပးျခင္း။ -
အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ကာကြယ္ေစျခင္း။ - ေသြးတိုးကိုလည္းက်ေစျခင္း။ -
ဓာတ္တိုးမႈကိုလည္းတိုက္ဖ်က္ေပးျခင္း။ -
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္မ်ားကိုလည္းေလ်ာ့က်ေစျခင္း။ -
အဝလြန္ျခင္းကိုကာကြယ္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုက်ေစျခင္း။ -
ေသြးလႊတ္ေၾကာအတြင္း ခ်ဳိး(ဂ်ဳိး)မကပ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးျခင္း။ -
ႏွလံုးႏွင့္ဆက္စပ္သည့္ေရာဂါမ်ားမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးျခင္း။
အ႐ိုးအဆစ္ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈေပ်ာက္ ကင္းေစျခင္း၊ အ႐ိုးပြျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး
ျခင္း၊ သြားဖံုးႏွင့္ခံတြင္းဆိုင္ရာေရာဂါ မ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း၊
စိတ္မတည့္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း မွကာ ကြယ္ေပးျခင္း အစရွိတဲ့ေရာဂါ အမ်ဳိးေပါင္း
၁၃၈မ်ဳိးေပ်ာက္ကင္းေစတယ္ လို႕သုေတသနစာတမ္းမ်ား တြင္အတိ အလင္း
ေဖာ္ျပထားတာကိုေလ့လာေတြ႕ရွိရပါတယ္။မင္းကြတ္သီးခံြကို သဘာဝ ဓာတ္ဆား
အေနနဲ႔ပံုမွန္ေသာက္သံုးမယ္ဆိုရင္ေတာ့မင္း ကြတ္သီးခြံ ရဲ႕ အေလးခ်ိန္
တစ္ဆကိုေရေလးဆ ေရာၿပီးတစ္ဝက္က်ေအာင္က်ဳိရပါမယ္။ တစ္ခါေသာက္လက္ဖက္ရည္အၾကမ္း
ပန္းကန္တစ္ဝက္ပမာဏ အားျဖင့္ေတာ့ ၃ဝ စီစီကေန ၆ဝ စီစီ တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ အစာ
မစား ခင္ပံုမွန္ ေသာက္သံုး လို႕ရပါ တယ္။အခုၫႊန္ၾကားထား တဲ့ေသာက္ သံုးရမယ့္
ပမဏထက္ပိုၿပီး မင္းကြတ္သီးခံြျပဳတ္ ရည္ကိုေသာက္ခဲ့မယ္ ဆို ရင္ေတာ့ ဆီး၊
ဝမ္း အနည္းငယ္ ခ်ဳပ္ေစတယ္ဆိုတာကိုလည္း သတိျပဳေစခ်င္ပါ တယ္။မင္းကြတ္သီးခြံ
ကိုစားၿပီး တဲ့အခါမင္းကြတ္သီးခြံကိုေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ေနပူ မွာ
ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ လွန္းပါ။ မင္းကြတ္သီး ခြံေျခာက္ေသြ႕သြားၿပီဆိုမွ
သင့္ေတာ္ရာပလတ္စတစ္ဘူး (သို႔မဟုတ္)ဖန္ဘူးမွာထည့္ ၿပီး ေအး
၍ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာမွာ သိမ္း ဆည္းထားသင့္ ပါတယ္။ ေဆးဝါး အျဖစ္
အသံုးျပဳမယ့္မင္းကြတ္ သီးခြံမွာ မႈိစြဲေနတာ၊ ေအာက္ေစာ္နံေနတာ၊ ပိုး
ထိုးေနတာ၊သိမ္းဆည္းတားတာ တစ္ႏွစ္ ထက္ပိုၾကားေနတာ တို႔ဆိုရင္ေတာ့
မင္းကြတ္သီးကိုေဆး ဝါးအေနနဲ ႔မသံုးစြဲသင့္ဘူးဆိုတာကိုသတိျပဳသင့္ေၾကာင္း ေရး
သားတင္ျပ လိုက္ပါတယ္။
မိုးဟိန္းေဇာ္
The Union Daily
https://www.facebook.com/pages/The-Union-Daily/139677556201764?fref=nf
No comments:
Post a Comment