Saturday, May 31, 2014

ေႀကးအိုး


ဗိုက္ဆာလွ်င္ ဝါးတီးအေႀကာင္းေရးဖို႔ သတိရသည္။ စင္ကာပူက ပင္နီဆူလာပလာဇာမွာ ေႀကးအိုးေသာက္တာကို သတိရသည္။ မွန္တဲ့အတိုင္း ေျပာရလွ်င္ ပင္နီဆူလာက ဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းေသာေႀကးအိုးေတြကို သိပ္မႀကိဳက္ပါ။ ကိုယ့္ဖါသာကိုယ္ ခ်က္စားဖို႔ ပ်င္းလွ်င္ျဖစ္ေစ၊ အခ်ိန္မရ၍ျဖစ္ေစ၊ အရမ္းစားခ်င္ေန၍ ျဖစ္ေစသာ စားတတ္ပါသည္။ အာရံုအေနာက္ဆံုးကိစၥက မုန္ညွင္းစိမ္းအစား ေတြ႕ကရာ အရြက္ေတြ ထည့္သည့္ကိစၥျဖစ္သည္။ 

စင္ကာပူက NTUC, Prime, Shop N Save တို႔လိုဆိုင္ေတြမွာ တခါတရံ မုန္ညွင္းစိမ္းရွာခက္တာကို လက္ခံပါသည္။ သို႔ေသာ္ စီးပြားျဖစ္ေရာင္းခ်သူအေနႏွင့္ ရေအာင္ရွာႏိုင္သင့္သည္ဟု ထင္သည္။ သို႔မဟုတ္ ဘာအရြက္ထည့္ထည့္ စားသံုးသူက သိပ္အေရးမထား၊ စားမွာပဲ၊ ဘာမွ်မျဖစ္ေလာက္ဟု ထင္တာလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။ သူမ်ားေတြ အေရးထားတာ မထားတာ ကၽြန္ေတာ္မသိ၊ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ေႀကးအိုးစားလွ်င္ မုန္ညွင္းစိမ္းေလးနွင့္မွ ႀကိဳက္သည္။ ေပါက္ကရအရြက္ေတြထည့္လွ်င္ တင္းသည္။ပင္နင္ဆူလာက ဆိုင္ေတြက တစ္ခါတစ္ရံ ရွမ္းေခါက္ဆြဲမွာစားလွ်င္ ရွမ္းမုန္ညွင္းခ်ဥ္မပါဘဲ ေဂၚဖီခ်ဥ္ေတြ ခ်ေပးတာမ်ိဳး လုပ္တတ္သည္။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲျဖစ္ျပီး မုန္ညွင္းခ်ဥ္ မပါေသာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲသည္ အသို႔လွ်င္ ေကာင္းႏိုင္အံ့နည္း။ ကၽြန္ေတာ္အသိတစ္ေယာက္ ေနမေကာင္း၍ ဆန္ျပဳတ္မွာစားသည္။ မယံုမရွိပါႏွင့္…. ထမင္းကို blender ထဲ ထည့္ႀကိတ္၍ ေရႏွင့္က်ိဳကာ ေပးတာမ်ိဳးလည္း ႀကံဳဖူးပါသည္။
 စင္ကာပူေရာက္ ျမန္မာေတြထဲမွာ ျဖစ္သလို စားေသာ၊ သို႔မဟုတ္ သိပ္ကြန္ပလိန္းမတက္တတ္ေသာ စားသံုးသူေတြမ်ားတာ ျဖစ္ႏိုင္ေသာ္လည္း ကၽြန္ေတာ့လို ကိုယ္တိုင္ခ်က္ျပဳတ္တီးတတ္ေသာ အေကာင္ကေတာ့ အျပင္မွာ ဘာမွမေျပာေသာ္ျငား စိတ္ထဲက ကြန္ပလိန္းတက္ပါသည္။ အခ်ိန္ေလးမ်ား ရလို႔ကေတာ့ ဒင္းတို႔ဆီမွာ ေဈးႀကီးေပးျပီး မဟုတ္မဟတ္အရြက္ေတြႏွင့္ ေႀကးအိုးကို မစားပါ။ အိမ္မွာ ခ်က္ျပီးတီးပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္ခ်က္ေသာ ေႀကးအိုးလုပ္နည္းကို ေအာက္မွာ ေရးလိုက္ပါသည္။ ပို၍ စားေကာင္းမည့္နည္းမ်ား ရွိပါက မ စ ေတာ္မူႀကပါ။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား၏ ပမာဏကို မေရးေတာ့ပါ။ လုပ္နည္းကိုသာ ေျပာျပလိုက္ပါသည္။ ႀကိဳက္သေလာက္သာ ခ်က္တီးႀကေပေရာ့။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား


ဝက္အသည္း
မုန္ညွင္းစိမ္း
ဝက္အူခ်ိဳ
ဝက္အူႀကမ္း
ဝက္ႏွလံုး
ဝက္သရက္ရြက္
ဝက္သားႀကိတ္သား
ဝက္ဒူးဆစ္ရိုး
ဆန္ႀကာဆံ
ငံုးဥ
မုန္ညွင္းစိမ္း
ငရုတ္ဆီ

ခ်က္နည္း


ပထမဦးဆံုး ဝက္ဒူးဆစ္ရိုးကို ႀကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ သႀကား၊ အခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ လူး၍ အိုးႀကီးႀကီးထဲ ေရထည့္၍ျပဳတ္ပါ။ အခ်ိဳမႈန္႕မစားသူေတြအတြက္ေတာ့ စိတ္မေကာင္းပါ။ ေႀကးအိုးက အခ်ိဳမႈန္႔ေလးပါမွ ပိုမိုက္ပါတယ္။ ဆိုင္မွာစားတဲ့အခါ ေႀကးအိုးျပဳတ္ရည္ ျဖဴျဖဴရဲ႕ အရသာကို ေႀကးအိုးႀကိဳက္သူတိုင္း သိပါလိမ့္မယ္။ အဲဒါ ဝက္ဒူးဆစ္ရိုးျပဳတ္ရည္ပါ ခင္ဗ်။ ကၽြန္ေတာ္ေတာင္ အရိုးျပဳတ္ရည္မွန္း သိေပမဲ့ ဘယ္နားက အရိုးမွန္းမသိခဲ့လို႔ ျပဳတ္ရည္ျဖဴျဖဴရဖို႔ ႏို႔စိမ္းနည္းနည္းနဲ႔ ျပဳတ္စားခဲ့ရတာ ေရွ႕ပိုင္းေတာက္ေလွ်ာက္ပါပဲ။ အခုမွ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ ေျပာလို႔…. ခုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္သိျပီ။ ေမာင္မင္းႀကီးသားကို ေက်းဇူးတင္ရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တခါတရံ ဝက္ဒူးဆစ္ရိုး ဝယ္မရတဲ့အခါ နည္းေဟာင္းေလးကို ျပန္သံုးရပါတယ္။ စားလို႔ေတာ့ ေကာင္းတာပါပဲ။ 
အဲဒီေတာ့ ဝက္ဒူးဆစ္ရိုးကို အရိုးျပဳတ္ရည္ေကာင္းေကာင္း ရတဲ့အထိ ႀကာႀကာျပဳတ္ပါ။
အရိုးျပဳတ္အိုးတည္ထားတုန္း ဝက္သားႀကိတ္သားေတြကို ေကာ္မႈန္႕၊ သႀကား၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕၊
ႀကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားတာနဲ႔ နယ္ပါ။ ျပီးရင္ အသားလံုးေလးေတြ အေနေတာ္လံုးပါ။ ငံုးဥကို က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ျပီး အခြံခြာထားပါ။ မုန္ညွင္းစိမ္းေတြကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး ဇကာနဲ႔ စစ္ထားပါ။ ႀကာဆံကို ေရစိမ္ထားပါ။ ႀကာဆံဝယ္ရင္ အေခ်ာင္းေသးေသးကေလးနဲ႔ ႀကာဆံေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးေတြ မဝယ္မိေစနဲ႔။ ဘယ္လိုမွ စားမေကာင္းတဲ့ လူမမာစာေလးေတြ။ ရုပ္ကိုက ႀကာဆံနဲ႔ ဥပတိရုပ္တူေပမဲ့ ျမဴစြမ္လိုဟာေလးေတြ။ ျပီးရင္ အိုးထဲမွာ က်ိဳးေႀကစုတ္ျပတ္ျပီး စားလို႔လံုးဝ မေကာင္းျဖစ္ကုန္ေရာ။ ႀကာဆံကို ေရမစိမ္ပဲ ဒီအတိုင္းပစ္ထည့္လို႔ ရေပမဲ့ ႀကာဆံကို အထုပ္ထဲကထုတ္ရင္ က်ိဳးေႀက စင္ထြက္ကုန္ျပီး မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ ပြကုန္တတ္လို႔။

ဝက္ကလီစာေတြကို အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးပါ။ အသည္းနဲ႕ သရက္ရြက္ကို လွီးျပီး သပ္သပ္ဖယ္ထားပါ။ ဝက္ကလီစာဆိုတိုင္း ေကာင္းမယ္ထင္ျပီး စြတ္ရြတ္မထည့္ရပါ။ အူမႀကီးလိုဟာမ်ိဳး သြားထည့္မိရင္ တစ္အိုးလံုး ပစ္ရျပီသာ မွတ္လိုက္ေတာ့။ ဘာေႀကာင့္လည္းဆိုေတာ့ အူမႀကီးက ထံုးရည္ႀကည္လို ဟာမ်ိဳးနဲ႔ အသားကုန္ေဆးမွ အနံ႕နည္းနည္း သက္သာပါတယ္။ ဒါေတာင္ တျခားအေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ထည့္မွ ဒင္းက အနံ႕ေပ်ာက္တာ။ ဝက္သားတုတ္ထိုးစားတဲ့အခါ အူပိတ္ဆိုတာ အူမႀကီးထဲ အူမႀကီးေတြ ထပ္ထိုးထည့္ထားလို႔ အရစ္အရစ္ အေခြအေခြနဲ႔ အူပိတ္ျဖစ္တာ ခင္ဗ်။ ဒါေပမဲ့ ဝက္သားတုတ္ထိုးက အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ အမ်ားႀကီးထည့္ထားေတာ့ အနံ႕ေပ်ာက္တယ္။ ေႀကးအိုးက အဲဒီလို ေလွ်ာက္ထည့္လို႔ မရဘူးဗ်။ အဲဒါေႀကာင့္ အနံ႔သိပ္ျပင္းတဲ့ ကလီစာေတြ မထည့္တာေကာင္းတယ္။
ေနာက္တစ္ဆင့္ လွီးထားတဲ့ ကလီစာေတြကို ႀကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ သႀကား၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ရွာလကာရည္နဲ႔ နယ္ပါ။ အသည္းနဲ႔ သရက္ရြက္ကိုလည္း သပ္သပ္တစ္ပန္းကန္ ခြဲထည့္ထားျပီး နယ္ပါ။ ဇေဝဇဝါ မျဖစ္ပါနဲ႔။ ဘာေႀကာင့္ အဲဒီႏွစ္ခုကို သပ္သပ္ခြဲရသလဲဆိုေတာ့ သူ႕ကို ေနာက္မွ ထည့္ရမွာမို႔ပါ။ အဲဒီဟာေတြက တျခားကလီစာေတြနဲ႔ အကုန္တူတူသြားထည့္ျပီး ျပဳတ္လိုက္ရင္ မာျပီးအနံ႕ေျပာင္းသြားလို႔ပါဗ်။ အဲဒီေတာ့ အဲဒီႏွစ္ခုကလြဲလို႔ ဝက္သားလံုးေတြနဲ႔ ကလီစာေတြအားလံုး အရိုးျပဳတ္ရည္ထဲ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ဆိုင္မွာ ဆိုရင္ေတာ့ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို အိုးႀကီးတစ္အိုးနဲ႔ အျမဲတည္ထားျပီး လိုသေလာက္ ခပ္ထည့္တာေပါ႔ေလ။ ကိုယ္ကေတာ့ အိမ္မွာ စားတာဆိုေတာ့ ေနာက္ဆံုး စားခါနီးမွ အရိုးႀကီးကို ဖယ္ထုတ္လိုက္ေပါ႔ေနာ့။
အူခ်ိဳႏူးျပီး အေနေတာ္ျဖစ္လာျပီဆိုရင္ က်န္တာေတြလည္း ႏူးျပီလို႔မွတ္ေပါ႔ဗ်ာ။ ဆား၊ သႀကား၊ အခ်ိဳမႈန္႕ကို ႏွစ္သက္သလို ခ်ိန္ဆထည့္ေပါ႔။ အူခ်ိဳႏူးျပီဆိုရင္ အသည္းနဲ႕ သရက္ရြက္ လွီးနယ္ထားတာကို ထည့္ပါ။ ႀကာဆံထည့္ပါ။ ေနာက္ဆံုး ငံုးဥျပဳတ္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕နဲ႔ မုန္ညွင္းရြက္စိမ္းေတြ ပစ္ထည့္ျပီး ၁၀ စကၠန္႔ေလာက္ႀကာရင္ ပန္းကန္ထဲထည့္လို႔ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီခင္ဗ်။ ႀကိဳက္တတ္ရင္ ပန္းကန္ထဲမွာ ႀကက္ဥေလးခြဲထည့္ထားျပီး အေပၚက ေႀကးအိုးျပဳတ္ပူပူကို ထည့္လိုက္ရင္ ပိုျပီးစားေကာင္းတာေပါ႔ခင္ဗ်ာ။
တစ္လက္စတည္း ေႀကးအိုးဆီခ်က္လုပ္နည္းေလးပါ ေဝမွ်လိုက္ပါမယ္။ အိမ္ေတြမွာ ဘာ ဆီ စားႀကလည္းေတာ့ မသိဘူး။ ကၽြန္ေတာ္က ေနႀကာဆီစားပါတယ္။ အဲဒီေနႀကာဆီကို ႏွမ္းဆီနဲ႔ ေရာျပီး အပူေပးပါ။ ဆီေငြ႕ထြက္လာျပီဆိုရင္ ရပါျပီ။ ျပီးရင္ လက္ဖက္ထဲထည့္စားတဲ့ ႀကက္သြန္ျဖဴေႀကာ္ကို အမႈန္႔ျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ။ ေႀကးအိုးျပဳတ္ကို အရည္ေတြခ်န္ အဖတ္ေတြဆယ္ျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ေပါ႔ဗ်ာ။ ျပီးရင္ ေစာေစာက ဆီပူပူေလးကို တစ္ပန္းကန္ ၃ ဇြန္းေလာက္ ခပ္ထည့္ျပီး တူေလးႏွစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ေမႊပါ။ က်န္းမာေရးကို ခဏေမ့လို႔ အခ်ိဳမႈန္႔ေလး ဆားေလး နည္းနည္းေလာက္ ထပ္စြက္လိုက္ရင္ ပိုျပီး ရွယ္ပါတယ္ခင္ည။ ျပီးရင္ အေပၚကေန ႀကက္သြန္ျဖဴေႀကာ္ အမႈန္႔ေတြ ျဖဴးျပီး တီးႏိုင္ပါတယ္ခင္ဗ်။ ေႀကးအိုးျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္ရင္း ဆီခ်က္နံ႕ေမႊးေတးေတး၊ ႏွမ္းဆီဆိမ့္တိမ့္တိမ့္ အရသာ ေရာစြက္ထားတဲ့ ေႀကးအိုးဆီခ်က္ကို သံုးေဆာင္ေတာ္ မူႏိုင္ပါတယ္ဗ်ား။
အခ်ိဳဓါတ္ပါတဲ့ ငရုတ္ဆီေကာင္းေကာင္းေလးထဲ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး ထည့္ျပီး တြဲဖက္စားဖို႔မေမ့နဲ႔ေပါ႔ဗ်ာ…ေနာ့။ ေႀကးအိုးကို ႀကက္သားနဲ႔ လုပ္လို႔ မရဘူးလားဆိုတဲ့ ဟိုဟာမစား ဒီဟာမစားသမားေတြအတြက္ေတာ့ ေဆာရီးပါခင္ဗ်။ လုပ္ရင္ေတာ့ ရတာေပါ႔။ ဒါေပမဲ့ ေႀကးအိုးဆိုတဲ့ အစားအေသာက္ဟာ ဝက္သားပဲ ေကာင္းပါတယ္ဆိုတဲ့အေႀကာင္းေလး ေျပာရင္း စားျပီးရင္ ေရေႏြးႀကမ္းေလးေသာက္၊ သြားႀကားေလး ထိုးႀကေပါ႔ခင္ဗ်ား…..။ ဘယ္ေန႕ခ်က္စားမယ္ ဆိုတာေလး အေႀကာင္းႀကားပါ……
(သရုပ္ေဖၚပံုမ်ားကို Google မွ ယူသည္။)

No comments:

Post a Comment

Asia Business Gate Way, MOD

PaidVerts