အားလံုးမဂၤလာပါ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ႏြားႏုိ႕ခဲျပဳလုပ္နည္းနဲ႕ ႏြားႏုိ႕ခဲခ်က္နည္း ေလးကုိ လက္ဆင့္ကမ္းပါရေစေနာ္။
(က) ႏြားႏုိ႕ခဲလုပ္နည္း
ႏြားႏုိ႕ခဲလုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ႏြားႏုိ႕ငါးပိႆာရယ္၊ မရုိး (မုရုိး) (သိပၸံအမည္ Calotropis procera gigantean လုိ႕ေခၚပါတယ္) ကုိင္း (ေရွးလူၾကီးေတြကေျပာၾကပါတယ္၊ မရုိးေစးက ႏုိ႕ေတြကုိ ခဲေစတယ္တဲ့) တစ္ကုိင္းရယ္ပါ။ ႏြားႏုိ႕ကုိ အုိးၾကီးၾကီးတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး မရုိးကုိင္းက အေစး ေလးငါးေျခာက္စက္ေလာက္ထည့္လုိက္ျပီးေတာ့ အဖံုးဖြင့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕က်ဳိေပးပါ။ မရုိးေစးေၾကာင့္ ႏြားႏုိ႕ေတြ အဖတ္ေလးေတြျဖစ္လာျပီး တျဖည္းျဖည္းနဲ႕ အနယ္က်လာပါမယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီလုိ ႏြားႏုိ႕ေတြအဖတ္ေလးေတြျဖစ္လာျပီး အရည္သပ္သပ္၊ အဖတ္သပ္သပ္ျဖစ္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ႏြားႏုိ႕အုိးကုိ မီးဖုိေပၚကေနခ်၊ ပိတ္ပါးစနဲ႕ ႏြားႏုိ႕ဖတ္ေတြစစ္ယူပါေနာ္။ ႏြားႏုိ႕အဖတ္ေတြကုိ ပိတ္ပါးစနဲ႕စစ္ယူျပီး အရည္ေတြကုိလည္း သပ္သပ္ဖယ္ထားေပးပါေနာ္။ အရည္ေတြကုိလည္း ေသာက္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ႏြားႏုိ႕ဖတ္ေတြ စစ္ယူထားတဲ့ ပိတ္ပါးစကုိ အေပၚကေန ၾကိဳးနဲ႕ ခ်ည္ ျပီးေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး ပိတ္အိတ္အေပၚကေနမွ အေလးအပင္ (အုတ္ခဲ၊ ငရုပ္ဆံု၊ ေက်ာက္ပ်ဥ္) ေတြ ဖိေပးပါ။ အဲ့ဒီလုိအေလးတံုးေတြရဲ႕ ဖိအားေၾကာင့္ ႏြားႏုိ႕အထဲက ေရေတြစစ္သြားျပီး ခဲသြားပါမယ္ေနာ္။ တစ္ညသိပ္ဆုိရင္ကုိပဲ ေရစစ္ျပီး ခဲပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒီခဲသြားတဲ့ ႏြားႏုိ႕ခဲကုိမွ တစ္ခ်ဳိ႕က ေရရွည္ခံေအာင္ ဒယ္အုိးထဲ ဆီေလးပါေလရံုထည့္ျပီး လွိမ့္ေပးတတ္သလုိ တခ်ဳိ႕ကလည္း ဆီမထည့္ဘဲ အုိးကင္းပူတုိက္ၾကပါတယ္။ ကၽြန္မအဘြားကေတာ့ ရလာတဲ့ ႏြားႏုိ႕ခဲကုိ မီးေႏြးေႏြးေလးနဲ႕ ကင္လုိက္ပါတယ္။ မီးကင္တဲ့အခါ အနံ႕ေလးက သိပ္ေမႊးတာပဲ။ ကၽြန္မက ဟင္းမခ်က္ဘဲ ႏြားႏုိ႕ခဲကုိ အခ်ပ္ေလးေတြ ရေအာင္လွီးျပီး မီးကင္ျပီး ဆားေလးနဲ႕တုိ႕စားရတာၾကိဳက္တယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အၾကာၾကီး သိမ္းထားလုိ႕ရတယ္ေလ။ ႏြားႏုိ႕ငါးပိႆာကုိ ႏြားႏုိ႕ခဲလုပ္ရင္ လူၾကီးလက္သီးဆုပ္ေလာက္ပဲ ရတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ႏြားႏုိ႕ခဲရပါျပီေနာ္။
(ခ) ႏြားႏုိ႕ခဲခ်က္
ႏြားႏုိ႕ခဲခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ႏြားႏုိ႕ခဲ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ နႏြင္း၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္နဲ႕ ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ႏြားႏုိ႕ခဲေလးေတြကုိ ပဲျပားေလးေတြတံုးသလုိေလး လက္မ၀က္ေလာက္အရြယ္ေလးေတြတံုးျပီးေတာ့ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ေလးနဲ႕ ခပ္ဖြဖြေလးနယ္ေပးပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးေပး ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးလွီးေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ငရုတ္ဆံုထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိထည့္ေထာင္းရင္း ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလးပါ အတူေရာျပီး ထည့္ေထာင္းေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚဒယ္အုိးတင္ ဆီေလးထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလး နည္းနည္းခပ္၊ ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ လွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး ႏြမ္းေအာင္တည္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြႏြမ္းျပီဆုိရင္ ႏြားႏုိ႕ခဲေလးေတြထည့္ျပီး အသာအယာေမႊေပး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ထြက္လာတဲ့ အရည္ခ်ဥ္ျဖဳန္းျဖဳန္းအရသာေလး ႏြားႏုိ႕ခဲထဲ၀င္ေအာင္ ဒယ္အုိးအဖံုးအုပ္၊ မီးေလးေလွ်ာ့ျပီးတည္ေပးပါေနာ္။ ေရခမ္းျပီး ဟင္းအုိးဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ထည့္၊ ေရေလးနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးကုိ ထပ္တည္ေပးပါ။ ဒီတစ္ခါ ေရခမ္းခါနီးရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးအုပ္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိ႕ရျပီ။ ၾကိဳက္လည္းၾကိဳက္တတ္မယ္၊ ၀ယ္ထားတာလည္း အသင့္ရွိမယ္ဆုိရင္ေတာ့ နံနံပင္ေလး၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးအုပ္လုိက္ဦးေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဳိခ်ဥ္ဆိမ့္စပ္ အရသာေလးနဲ႕ ႏြားႏုိ႕ခဲခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။
Lu Lu
No comments:
Post a Comment