Saturday, June 7, 2014

၀က္သားႏွပ္



မဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ဒီေန႕ေတာ့ ၀က္သားႏွပ္ ခ်က္ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။ အိမ္မွာ အေမက ၀က္သားမစားေပမယ့္ အကုိ႕အိမ္မွာ ဘုရားအေနကစာတင္ပြဲ အလွဴလုပ္မယ္ဆုိေတာ့ ဟင္းအမယ္စံုေအာင္ ခ်က္ခဲ့တဲ့ ဟင္းေလးပါ။ ခ်က္တဲ့နည္းကေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕အဘြားခ်က္တဲ့ နည္းေလးပါေနာ္။ ၀က္သားႏွပ္တဲ့အခါမွာ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့

၀က္သား (၅၀) က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ျဖဴ
ခ်င္း
နာနတ္ပြင့္
ရွာလကာရည္ (အခ်ဥ္အရသာေပၚ မူတည္ျပီး ထည့္ပါ။ ကၽြန္မက ျမန္မာဗီနီကာကုိ သံုးပါတယ္။ ၀က္သား ငါးဆယ္သားအတြက္ ဗီနီကာ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာ ထည့္ပါတယ္)
သၾကား
ဆား
ဟင္းခတ္မႈန္႕
ဆီတုိ႕ပါေနာ္

၀က္ေခါက္ကုိ မေဖာက္ထံုးသုပ္လိမ္းျပီး အမွ်င္ေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ဇာဂနာနဲ႕ ႏႈတ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ၀က္သားကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ၀က္သားကုိ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ရွာလကာရည္တုိ႕နဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကုိအလံုးၾကီးရင္ ေလးစိတ္ထုိးပါတယ္။ အလံုးေသးရင္ေတာ့ အလံုးလုိက္ ထည့္ဖုိ႕ ျပင္ထားရပါမယ္။ ခ်င္းကုိေတာ့ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါေနာ္။ နာနတ္ပြင့္ဖတ္ သံုးခုေလာက္ကုိလည္း မညက္တညက္ေလး ေထာင္းလုိက္ပါေနာ္။
ျပီးရင္ အုိးတစ္လံုးကုိယူျပီး အုိးထဲမွာ ဆီနည္းနည္းထည့္၊ ျပီးရင္ သၾကား (လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း) ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါေနာ္။ သၾကားပြက္လာျပီဆုိတဲ့အခါက်ရင္ နယ္ထားတဲ့ ၀က္သားကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ အသင့္ျပင္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ခ်င္းနဲ႕ နာနတ္ပြင့္တုိ႕ထည့္ျပီး အသားေတြနဲ႕ သမေအာင္ ေမႊ၊ အုိးအဖံုးအုပ္ျပီး အသားထဲက ထြက္လာမယ့္အရည္နဲ႕ ပထမတစ္ရည္ ခမ္းေအာင္ တည္ေပးပါ။ ပထမရည္ခမ္းသြားျပီဆုိရင္ ေနာက္ထပ္ လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုးႏွစ္လံုးစာ ေရထပ္ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဟင္းအုိးကုိ တည္ေပးပါ။ တစ္ရည္ခမ္းတုိင္း အသားေတြကုိ အထက္ေအာက္ ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးျပီး ႏူးအိတဲ့အထိ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ တည္ေပးပါ။ အသားေတြ နူးအိလာျပီဆုိရင္ အေပါ့အငန္ အရသာကို ျမည္းျပီး လုိတဲ့အရသာကုိ ထည့္ျဖည့္ပါေနာ္။ ၀က္ေခါက္ေလးေတြကလည္း ႏူးအိ၊ အဆီ၊ အသားေတြမွာလည္း ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးေတြနဲ႕ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုတဲ့ ၀က္သားႏွပ္ေလးရပါျပီေနာ္။
Lu Lu

No comments:

Post a Comment

Asia Business Gate Way, MOD

PaidVerts