ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး
မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ၀က္နံရုိးတံုယမ္း ဟင္းခ်က္နည္းေလး
မွ်ေ၀ေပးပါေစဦးေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕ဘေလာ့ဂ္မာင္ႏွမ တစ္ေယာက္ျဖစ္တဲ့ Blogger ေလး က ေမးလ္ပုိ႕ျပီး ေမးလာပါတယ္။
အမေရ...
ကၽြန္ေတာ့မွာ ဒါေတြရွိတယ္။ ဘာခ်က္သင့္လဲ အၾကံေပးပါဦး။
ကၽြန္ေတာ့မွာ ဒါေတြရွိတယ္။ ဘာခ်က္သင့္လဲ အၾကံေပးပါဦး။
၁။ ဝက္သား၊ ၾကက္သား၊ Lamb သား
၂။ မဆလာ
၃။ ငံျပာရည္
၄။ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ အေနာက္ ၂ မ်ိဳးလံုး
၅။ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ ၾကက္သားမႈန္႔
၆။ ၾကက္သြန္ ျဖဴနီ ဂ်င္း
၇။ သစ္ဂ်ပိုး၊ နာနတ္ပြင့္၊ ပ်င္းေတာ္သိန္၊ ကရေဝးရြက္
၈။ အာလူး
၉။ တံုယမ္း အႏွစ္
တျခား ဟာေတြ ကေတာ့ အသားငါး အရြက္ သြားေျပးဝယ္လို႔ရတယ္။ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ ကေတာ့ အဲ့ဒါေတြေလာက္ပဲ သိတယ္ဗ်။ မနက္ျဖန္ဟင္းခ်က္ခ်င္လို႔ေလ။ အဲ့ဒါ အၾကံေပးပါဦး။
အမ ကတိလည္း မတည္ဘူး။ အဂၤလိပ္နာမည္နဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တင္ေပးမယ္
ဆိုျပီး တင္လဲ မတင္ေပးေသးဘူး။
ဟိုေန႔က အမေျပာတဲ့အတိုင္း နာနတ္သီးနဲ႔ ဝက္သားနဲ႔ ေကာင္းမွေကာင္းပဲ။ အရမ္းေက်းဇူး တင္တယ္ေနာ္။
တာ့တာ။
ရဲလင္းကို (ဘေလာ့ဂါေလး)
၃။ ငံျပာရည္
၄။ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ အေနာက္ ၂ မ်ိဳးလံုး
၅။ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ ၾကက္သားမႈန္႔
၆။ ၾကက္သြန္ ျဖဴနီ ဂ်င္း
၇။ သစ္ဂ်ပိုး၊ နာနတ္ပြင့္၊ ပ်င္းေတာ္သိန္၊ ကရေဝးရြက္
၈။ အာလူး
၉။ တံုယမ္း အႏွစ္
တျခား ဟာေတြ ကေတာ့ အသားငါး အရြက္ သြားေျပးဝယ္လို႔ရတယ္။ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ ကေတာ့ အဲ့ဒါေတြေလာက္ပဲ သိတယ္ဗ်။ မနက္ျဖန္ဟင္းခ်က္ခ်င္လို႔ေလ။ အဲ့ဒါ အၾကံေပးပါဦး။
အမ ကတိလည္း မတည္ဘူး။ အဂၤလိပ္နာမည္နဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တင္ေပးမယ္
ဆိုျပီး တင္လဲ မတင္ေပးေသးဘူး။
ဟိုေန႔က အမေျပာတဲ့အတိုင္း နာနတ္သီးနဲ႔ ဝက္သားနဲ႔ ေကာင္းမွေကာင္းပဲ။ အရမ္းေက်းဇူး တင္တယ္ေနာ္။
တာ့တာ။
ရဲလင္းကို (ဘေလာ့ဂါေလး)
ဘေလာ့ဂါေလးရဲ႕
ေမးလ္ကုိ ဖတ္ျပီးေတာ့မွ သူ႕နဲ႕ ဂ်ီေတာ့ခ္မွာ ခ်က္တင္လုပ္ရင္း
၀က္နံရုိးတံုယမ္း ခ်က္နည္းေလးကုိ ေျပာျပျဖစ္ပါတယ္။ အခုဓာတ္ပံုကလည္း
သူခ်က္ျဖစ္တဲ့ ၀က္နံရုိးတံုယမ္းခ်က္ေလးပါ ေနာ္။ ကၽြန္မက
၀က္သားမစားတဲ့နုိင္ငံေရာက္ေနတဲ့ ဘေလာ့ဂါေလးရဲ႕လက္ရာနဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ
မွ်ေ၀ေပးပါရေစရွင္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
၀က္နံရုိး၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ တံုယမ္း
အႏွစ္၊ သံပုရာသီး၊ ေရွာက္ရြက္၊ စပါးလင္၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊
ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။
၀က္နံရုိး
အရုိးအသားေရာကုိ ခုတ္ထစ္ျပီး သံပရာရည္နဲ႕ နယ္ေဆးေပးပါေနာ္။ ၀က္သားက အခန္႕
မသင့္ရင္ အလြန္ညွီတတ္တာမုိ႕ သံပရာရည္နဲ႕ နယ္ျပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္
ႏွပ္ထားျပီးမွ ျပန္ေဆးေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ၀က္သားေတြကုိ ခ်င္းရည္၊ ဆား၊
သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕ ေရာနယ္ျပီး နာရီ ၀က္ေလာက္
ႏွပ္ေပးထားပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ခ်င္းတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာေရေဆးေပးျပီး ငရုတ္သီးစိမ္း အညွာေျခြ ေပးထားပါ။
စပါးလင္ကုိလည္း ေဆးေၾကာျပီး တစ္လက္မခြဲ အရွည္ေလာက္ လွီးျဖတ္ေပးထားပါေနာ္။
ျပီးရင္ ငရုတ္ဆံု ထဲကုိ ခ်င္းကုိ အရင္ထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့
စပါးလင္ကုိ ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးစိမ္း၊
ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ မညက္တညက္ေထာင္းေပးထားပါေနာ္။ သံပရာသီးကုိလည္း အစိတ္
ေလးေတြ စိတ္ေပးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့
မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးပူလာရင္ မီးအား ျပင္းျပင္းနဲ႕
၀က္နံရုိးေတြကုိ ထည့္ျပီး ေလွာ္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒီလုိ ေလွာ္လုိက္တဲ့အတြက္
၀က္သားညွီနံ႕ေပ်ာက္သြား ေစတဲ့အျပင္ ခ်င္းရည္နဲ႕ နယ္ႏွပ္ထားတဲ့အတြက္
၀က္နံရုိးထဲကုိ ခ်င္းနံ႕ေမႊးေမႊးေလးေတြ ၀င္သြားေစပါတယ္ ေနာ္။ ၀က္သားထဲက
ထြက္လာတဲ့အရည္ေတြ ခမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ ၀က္သားေတြကုိ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ
ခဏဆယ္ထည့္ေပးထားပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ ဒယ္အုိးထဲ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္
နႏြင္းမႈန္႕ေလး နည္းနည္းထည့္၊ ေထာင္းထားတဲ့
ၾကက္သြန္ျဖဴနီခ်င္းစပါးလင္ငရုတ္သီးတုိ႕ကုိ မီးအားအသင့္အတင့္နဲ႕
ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ႏြမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ တံုယမ္းအႏွစ္နဲ႕ ေရွာက္ရြက္တုိ႕ကုိ ထည့္ေမႊေပးပါ ေနာ္။
ျပီးေတာ့မွ ၀က္နံရုိးေတြထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္
၀က္နံရုိးျမဳပ္ ရံုေရထည့္ျပီးေတာ့ မီးအသင့္ အတင့္နဲ႕တည္ေပးပါ။
အဲ့ဒီေရခမ္းသြားျပီဆုိရင္ ဟင္းအုိးကုိ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊ၊ ျပီးေတာ့
အေပါ့အငန္ျမည္းျပီး လုိအပ္တဲ့အရသာထပ္ျဖည့္၊ ျပီးေတာ့မွ အအီေျပေစရေအာင္
သံပုရာရည္ေလးထည့္၊ ေရအနည္းငယ္ ထပ္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။
ေရလည္းခမ္းျပီ၊ အရသာအေပါ့အငန္လည္း ၾကိဳက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ တံုယမ္း နံ႕ေလး
သင္းျပီး ခ်ဳိခ်ဥ္အရသာေလးနဲ႕ ၀က္နံရုိးတံုယမ္းခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။
ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ပင္စိမ္း ရြက္ေလးအုပ္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
လုလု
No comments:
Post a Comment