ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါလုိ႕ ေမတၱာရပ္၀န္းမီးဖုိေဆာင္မွ ၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားအားလံုးက ႏႈတ္ခြန္းဆက္ပါတယ္ရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ဆတ္သားေျခာက္ခ်က္နည္းေလး မွ်ေ၀ေပးပါေစရဦးေနာ္။
ဆတ္သားေျခာက္က ကုိယ္တုိင္လုပ္ရင္ လက္၀င္လွတယ္လုိ႕ ထင္ရေပမယ့္ ကုိယ္တုိင္လုပ္ခ်င္ရင္ လုပ္လုိ႕ရေအာင္လုိ႕ လုပ္နည္းေလးလည္း မွ်ေ၀ပါရေစေနာ္။ အခုက ရာသီဥတုက ပူတယ္ဆုိေတာ့ ဆတ္သားေျခာက္၊ အမဲ ေျခာက္၊ ငါးေျခာက္လုပ္မယ္ဆုိရင္ အင္မတန္ေကာင္းတဲ့ ရာသီပါေနာ္။ (အေကာင္းဘက္က လွည့္ေတြးေပးတာပါေနာ္)။
ကၽြန္မ ေနျပည္ေတာ္သြားေတာ့ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ ဆတ္သားအစိမ္းေတြ လာေရာင္းတဲ့ ေတာသည္နဲ႕ ေတြ႕ေတာ့ ေစ်းသည္က ဆတ္သားေျခာက္ လုပ္ပါလားဆုိျပီး ကၽြန္မကုိ အၾကံေပးတာနဲ႕ ၃ ပိသာေလာက္ ၀ယ္လုိက္ျဖစ္ပါတယ္။
ဆတ္သားေတြကုိ အေျခာက္လွန္းမွာမုိ႕ ကၽြန္မ ေရနဲ႕ ေလာင္းေဆးတာမ်ဳိးမလုပ္ဘဲ ခ်ည္သားအ၀တ္စကုိ ေရဆြတ္ျပီးေတာ့ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ပါတယ္၊ ျပီးေတာ့ ဆတ္သားကုိ တစ္လက္မအထူ၊ ေလးလက္မ အရွည္အရြယ္ေလးေတြ ရေအာင္ လွီးယူပါတယ္။ ျပီးေတာ့ သံပရာရည္၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕ ေရာျပီး ဆတ္သားေတြနဲ႕ နယ္ပါတယ္။
ျပီးရင္ ဇကာကုိယူ၊ ေအာက္မွာ တစ္ရွဴးစေတြ ခင္း၊ အေပၚကေန အသားေတြကုိ စီစီရီရီ ေလးတင္ျပီး ေနလွန္းေပးပါေနာ္။ မနက္ကုိးနာရီေလာက္ကေန စျပီး လွန္းတယ္ဆုိရင္ ေန႕လည္ ၂ နာရီေလာက္မွာ အသားေတြကုိ တစ္ဘက္လွန္ေပးပါေနာ္။ ညေန ၆ နာရီေလာက္ ထိ ေနပူတာမုိ႕ တစ္ေနကုန္သြားရင္ အသားေတြ ေတာ္ေတာ္ေလး ေျခာက္ေနပါျပီ။ တကယ္လုိ႕သာ တစ္ေန႕ကုန္ေနနဲ႕ ေျခာက္ထားတဲ့ ဆတ္သားကုိ မီးေလးဖုတ္ျပီး ဆီဆမ္းစား မယ္ဆုိရင္ မြမြရြရြေလးနဲ႕ ေတာ္ေတာ္ေလး စားေကာင္းမယ့္ အေနအထားပါေနာ္။ ဒါေပမယ့္ ၾကာရွည္ထားဖုိ႕ ဆုိရင္ေတာ့ ေနာက္တစ္ရက္မွာ တစ္ေန႕ကုန္ ေနထပ္လွန္း ေပးရပါမယ္ေနာ္။ ကုိယ္တုိင္လုပ္တဲ့အတြက္ ယမ္းစိမ္းလည္း မထည့္တာမုိ႕ ဆတ္သားေလးေတြက အျပင္က ေရာင္းသလုိ နီရဲရဲေလး မျဖစ္ေနဘဲ ညိဳမည္းမည္းေလးျဖစ္ေနတာေပါ့ေနာ္။
ဆတ္သားေျခာက္၊ အမဲေျခာက္၊ ဆိတ္သားေျခာက္၊ ငါးေျခာက္ စတာေတြကုိ မႈိမတက္ေအာင္ ဘယ္လုိသိမ္းရမလဲဆုိတာကုိလည္း ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ မွ်ေ၀ေပးပါရေစဦးေနာ္။ ကုိ္ယ္တုိင္လုပ္ထားတာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ေစ်းကေန၀ယ္တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ေျခာက္ေနေအာင္ ေနလွန္းျပီး ရင္ သူတုိ႕ကုိ ေအးသြားေအာင္အရင္ အေအးခံလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ အဲ့ဒီအေျခာက္ေတြကုိ သတင္းစာစကၠဴနဲ႕ ေသခ်ာလိပ္ျပီး ထုပ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ဖန္ပုလင္း၊ ပလစ္စတစ္ဗူး စတာေတြ ထဲမွာ ေလလံုေအာင္ ေသခ်ာပိတ္ျပီး သိမ္းထားေပးရင္ မႈိတက္မွာ၊ အစုိျပန္မွာ မစုိးရိမ္ရ ေတာ့ဘဲ အနံ႕အရသာမပ်က္ ေရရွည္ထားျပီး စားသံုးႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ တစ္ခ်ဳိ႕က မုန္႕ပံုး (သံပံုး) ေတြထဲ ထည့္သိမ္းတတ္ပါတယ္၊ မထည့္ဖုိ႕ ကၽြန္မ အၾကံျပဳပါရေစေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆတ္သားေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ အပုပြေတာင့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။
ကၽြန္မခ်က္မယ့္ ဆတ္သားက ကုိယ္တုိင္လုပ္ထားတဲ့ ဆတ္သားေျခာက္မုိ႕ ခ်က္ခါနီး ကၽြန္မ ေရေႏြးၾကက္သီးေႏြးေလးနဲ႕ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားလုိက္ပါတယ္ေနာ္။ အျပင္ကေန ၀ယ္တဲ့အသားေျခာက္မ်ဳိးဆုိရင္ေတာ့ အခ်ိန္နည္းနည္းပုိျပီး စိမ္ေပးလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆတ္သားေတြကုိ အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးျပီး ဆားေလးနဲ႕ နယ္ေပးထားပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာေရေဆးေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ အပုပြေတာင့္ကုိ ေရေႏြးနဲ႕စိမ္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္း၊ ငရုတ္သီးညက္ျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလည္း ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ အညွာေျခြေရေဆးေပးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးထားပါ။ နံနံပင္ကုိလည္း အျမစ္ေတြဖယ္၊ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္၊ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္တုိ႕ကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ၊ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ဆတ္သားေျခာက္ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ငံျပာရည္ေလးနည္းနည္း ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေတြ ေၾကသြားတဲ့အထိ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ တည္ေပးပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြေၾကျပီး ဆီျပန္လာျပီဆုိရင္ အေပါ့အငန္ အရသာကုိျမည္းျပီး ဟင္းခတ္မႈန္႕ေလးနဲ႕ လုိအပ္တဲ့အရသာ ထပ္ျဖည့္ေပးပါေနာ္။ ဆတ္သားမႏူးေလာက္ေသးဘူးလုိ႕ ယူဆရင္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာေလာက္ ေရထပ္ထည့္ျပီး ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ဆတ္သား လည္းႏူး၊ ဆီလည္းျပန္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ေလးေတြကုိထည့္၊ နံနံပင္ေလး အုပ္လုိက္ပါ ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာေမႊးၾကိဳင္လွတဲ့ ဆတ္သားေျခာက္ခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။ နယ္စားလုိ႕လည္း ေကာင္းလွျပီး ပင္စိမ္းရြက္ေလး၊ သခြားသီးေလး၊ မုန္လာဥနီတုိ႕နဲ႕ တုိ႕စားလုိ႕လည္း အဆင္ေျပပါတယ္ေနာ္။ လုိက္ဖက္တဲ့ ဟင္းအတြဲကေတာ့ သရက္သီးသုပ္၊ မုန္လာဥပုိးတီသုပ္၊ ပဲနီေလးၾကာဆံဟင္းရည္ေသာက္တုိ႕ပါေနာ္။
လုလု
No comments:
Post a Comment